Ghid de grădinărit pentru începători

Se spune că grădinăritul e mai ieftin decât terapia din mai multe motive bine întemeiate. Nu e de mirare de ce, pentru că este o activitate care aduce satisfacții, având o mulțime de beneficii. Există o întreagă abordare terapeutică a grădinăritului, pe lângă îngrijirea spațiului verde și culegerea pur și simplu a recoltei. Nu numai că te bucuri de aer proaspăt, dar poți urmări, de asemenea, progresul a ceea ce ai cultivat și în care ai depus efort și poți vedea, de asemenea, o schimbare în atmosfera și aspectul mediului tău, ca urmare a eforturilor tale personale.

Grădinăritul devine din ce în ce mai popular în întreaga lume. Această tendință sănătoasă și benefică este, de asemenea, sursa noastră de inspirație pentru acest ghid de grădinărit. Un bucătar pasionat, de exemplu, și-ar putea dori să cultive propriile ierburi aromatice proaspete, ceea ce se poate face chiar și pe un mic balcon urban. Apoi, din nou, dacă ai o grădină sau o curte mică, de ce să nu cultivi plante decorative sau un gazon frumos?

Mulți oameni încep să cultive legume ca parte a trecerii către un stil de viață mai durabil. Oricare ar fi obiectivele tale, indiferent dacă dorești să păstrezi grădinăritul ca hobby sau dorești să începi o fermă în viitor, am creat un ghid de grădinărit pentru începători. De aici poți obține cele mai bune sfaturi de grădinărit, precum și tot ce trebuie să știi despre cum și când să începi grădinăritul.

 

Cum să decizi care este cel mai bun spațiu pentru grădinărit acasă?

Ghidul nostru pentru grădinărit este menit să deschidă o discuție despre numeroasele posibilități de grădinărit la domiciliu. Dorim să deconstruim mitul că aceasta este o activitate dificilă și consumatoare de timp și să îi încurajăm pe toți cei care dețin un spațiu verde, indiferent cât de mic, să fie interesați de grădinărit.

  1. Grădinăritul de interior

Cultivarea plantelor, indiferent cât de mic este apartamentul tău, îmbunătățește orice spațiu. Grădinăritul urban, de exemplu, implică creșterea și îngrijirea plantelor într-un spațiu mic. Grădinăritul urban a fost denumit astfel tocmai pentru că grădinăritul în zonele aglomerate, urbane, înseamnă adesea și spațiu limitat. Grădinarii din mediul urban sunt creativi în modul în care își folosesc spațiul de grădinărit, aceasta fiind o practică cu care poți începe și tu. Tot ce trebuie să faci este să cumperi plantele pe care ți le dorești, să le uzi în mod regulat și să le transplantezi după cum este necesar. Dacă ai un balcon, l-ai putea folosi pentru a cultiva niște ierburi aromatice. În acest caz, îți recomandăm să nu te ferești să îți murdărești mâinile și să înveți mai multe din ghidul nostru pentru grădinărit despre creșterea, îngrijirea și recoltarea acestor plante.

  1. Grădinăritul în aer liber

Cu un spațiu mai mare în aer liber, poți duce grădinăritul de acasă la un nivel superior. Bucură-te de libertatea de a crește orice plante dorești, de la cele ornamentale la copaci și la propriile legume. Grădinăritul în curte necesită puțin mai mult efort, anumite unelte și concentrarea asupra sarcinilor cheie specifice fiecărui sezon, cum ar fi grădinăritul de primăvară. Tu decizi cât de implicat vrei să fii în grădinărit, iar noi am inclus câteva sfaturi utile în acest ghid de grădinărit, pe care le poți urma.

 

Ce unelte și echipamente sunt esențiale pentru grădinărit?

Acest ghid de grădinărit pentru începători este tot ce îți trebuie pentru un set de pornire în grădinărit. Udarea, tunderea și curățarea sunt doar câteva dintre sarcinile simple la care te pot ajuta uneltele de bază pentru grădinărit. Pentru confort și protecție, îți recomandăm să porți mănuși și să îți cumperi un suport pentru genunchi. Mănușile, de exemplu, te protejează de țepii ascuțiți ai plantelor, de reacțiile alergice și de alte senzații neplăcute. Suportul pentru genunchi îți va susține genunchii, îmbunătățindu-ți în același timp postura, menținându-ți hainele curate și prevenind tensiunea musculară în poziții incomode.

Vei avea nevoie, de asemenea, de niște foarfece decente sau de foarfece de tăiere, precum și de stropitori sau, mai bine, de furtunuri de grădină sau aspersoare. Săpatul și curățarea se pot face cu lopeți și cazmale, precum și cu greble, caz în care vei avea nevoie și de o roabă. În funcție de sarcinile tale, poți folosi multe alte accesorii de grădinărit, pe care le vei găsi în categoria noastră de gazon și grădină.

Dacă te gândești să îți transformi hobby-ul într-o afacere, sarcinile tale vor necesita unelte profesionale de grădinărit. De la plantarea gazonului la recoltarea industrială, vom prezenta în detaliu grădinăritul pentru afaceri într-un ghid separat.

Cum să îți crești propriile plante din semințe

După ce te-ai decis asupra planului de grădinărit, va trebui să te organizezi, să pregătești solul și să știi ce și când să plantezi. Plantele decorative de grădină, în funcție de tipul lor, ar trebui să fie plantate la un moment diferit de plantarea gazonului, legumelor sau copacilor. Majoritatea culturilor, de exemplu, necesită însămânțarea în interior la începutul primăverii. În afară de semințe, vei avea nevoie de seturi de cultivare a plantelor și ierburilor aromatice, răsadnițe sau de o seră, dacă ai spațiu. Ghivecele și straturile de grădină pot fi utilizate atât în interior, cât și în exterior și sunt ideale pentru replantarea legumelor cultivate din semințe în interior.

Dacă tot ce vrei e un gazon frumos, îți putem oferi informații despre când și cum să plantezi semințele de gazon. Trebuie să alegi mai întâi semințele de gazon adecvate pentru curtea ta. Diferitele tipuri de semințe determină tipul de gazon pe care îl vei avea, indiferent dacă este pentru sport, joacă sau cu rol decorativ și în funcție de tipul de sol. Primăvara timpurie este cel mai bun moment pentru a planta semințe de gazon și poți face acest lucru până la începutul lunii octombrie. Diferiți parametri de plantare și creștere se aplică diferitelor tipuri de plante de grădină și arbori. Urmărirea lor determină rezultatul. Este nevoie de un pic de cercetare și planificare pentru o abordare mai profesionistă a grădinăritului.

Ce ar trebui să port pentru grădinărit?

După cum se arată în ghidul nostru pentru grădinărit, echipamentul este esențial din motive evidente: te ajută să finalizezi sarcinile de făcut. Cu toate acestea, hainele de grădinărit sunt concepute pentru a te proteja în timp ce lucrezi, permițându-ți să te bucuri din plin de această activitate. În grădinărit mănușile îți permit să lucrezi liber, fără să îți rănești mâinile, ceea ce se poate întâmpla frecvent atunci când lucrezi cu crengi sau îngrășăminte pentru sol.

O pălărie de grădinărit te va proteja de razele soarelui, iar dacă nu dorești să îți strici hainele, salopetele de grădinărit sunt ceea mai potrivită alegere. Vei avea nevoie de o pereche de cizme de grădinărit pentru protecția picioarelor și pentru a uda sau lucra solul fără să îți faci griji că îți deteriorezi încălțămintea.

Unul dintre cele mai palpitante lucruri despre grădinărit este acela că nu știi niciodată adevăratul impact al muncii tale până când nu te oprești să admiri rezultatul! Poți începe cu un strat modest de grădină și să mergi până la gestionarea unei întregi sere pline de legume proaspete. Sau, cine știe, poți pune bazele unei ferme proprii. Grădinăritul este plăcut și plin de satisfacții, dar necesită echipamente de siguranță și unelte de lucru și va trebui să cauți accesoriile potrivite pentru fiecare lucrare, în funcție de nevoile tale.