Alegerea jardinierelor potrivite pentru spațiul tău
Indiferent dacă sunt folosite în interior sau în aer liber, jardinierele sunt o modalitate excelentă de a adăuga un aspect frumos spațiului tău. La fel ca o jachetă personalizată care face o costumație casual să arate uimitor, niște jardiniere adecvate vor completa frumos decorul. Totuși, jardinierele sunt fabricate din diferite materiale, au diverse forme și dimensiuni, ceea ce face dificil pentru un cumpărător obișnuit să știe ce să caute.
Din fericire, am creat acest ghid simplu pentru a te ajuta să găsești ghivecele de plante potrivite pentru spațiul tău. Indiferent dacă ești în căutarea unei jardiniere mici sau mari, a unui vas de interior sau a unui vas care să se potrivească cu spalierul tău, te vom ajuta să faci alegerea potrivită, așa că doar citește mai departe!
Ce material ar trebui să alegi pentru jardiniere?
Unul dintre cele mai importante puncte de luat în considerare atunci când achiziționezi o jardinieră este materialul utilizat la construcția sa. Alegerea materialului va influența nu numai aspectul și durabilitatea jardinierei, ci și sănătatea plantelor tale. Iată cele mai comune materiale pentru jardiniere.
Jardiniere din plastic
Jardinierele din plastic sunt unele dintre cele mai populare opțiuni, în principal deoarece sunt ușoare și ieftine. Acestea pot fi utilizate cu o farfurie pentru plante pe un balcon sau pe terasă. În plus, acestea sunt durabile, cu întreținere redusă și disponibile într-o gamă largă de stiluri, fiind una dintre cele mai versatile soluții de plantare de pe piață. Ghivecele de plante din plastic vin, de asemenea, într-o gamă amplă de culori și finisaje, pentru a completa decorul și schema de culori. Dezavantajul plasticului este că nu permite rădăcinilor plantelor să respire. Aceasta înseamnă că va trebui să verifici plantele în mod regulat.
Jardiniere din lemn
Deoarece jardinierele din lemn sunt realizate dintr-un material natural, ele nu prezintă probleme de sănătate pentru plantele tale. Lemnul este, de asemenea, un material clasic mereu la modă și adaugă o frumusețe naturală în orice loc. Jardinierele fabricate din lemn sunt disponibile, având diverse tipuri de lemn și culori. Totuși, tecul este cel mai popular lemn pentru fabricarea jardinierelor. Jardinierele din tec nu sunt doar elegante, sunt și aspectuoase. Acestea au un conținut ridicat de ulei care le face impermeabile la apă și rezistente la putrezire și atacurile termitelor. Jardinierele din lemn pictat oferă, de asemenea, o modalitate excelentă de a îmbunătăți zona din exterior și de a crea un design unificat. Singurul dezavantaj al jardinierelor din lemn este că nu sunt durabile.
Jardiniere din metal
Cel mai puternic și mai durabil dintre toate materialele, metalul este unul dintre cele mai bune materiale pentru a face jardiniere. Există diferite tipuri de recipiente metalice, dar cele mai obișnuite materiale sunt aluminiul, oțelul inoxidabil și fierul forjat. Ghivecele de plante din metal nu se vor sparge, zgâria sau ciobi. Cu toate acestea, ele tind să ruginească atunci când sunt lăsate în aer liber. Alegerea modelelor vopsite sau a celor vopsite electrostatic va garanta rezistența jardinierelor în fața intemperiilor. Jardinierele din oțel inoxidabil sunt, de asemenea, o opțiune bună pentru utilizarea la exterior. Dezavantajul metalului este că de obicei are o greutate mare și tinde să se încălzească în timpul lunilor mai calde.
Jardiniere din răchită
Coșurile din răchită arată chiar foarte bine în grădina ta. Spre deosebire de plastic, acestea sunt durabile și ecologice. Deoarece sunt fabricate din materiale naturale, ele vor adăuga o frumusețe naturală spațiului, și în plus vor susține foarte bine plantele. Jardinierele din răchită sunt dotate deseori cu o căptușeală din plastic deja poziționată la interior. Dacă achiziționezi un coș de răchită fără căptușeală din plastic sau preferi să o faci singur, taie o pungă și acoperă întreaga bază și aproximativ 7 cm pe părțile laterale ale coșului. Apoi folosește un adeziv puternic pentru a le uni și lasă la uscat. Principalul dezavantaj al jardinierelor din răchită este îmbibarea cu apă și retenția de umezeală. Totuși, adăugarea unui strat de pietriș în coș va îmbunătăți problema retenției de apă.
Ce dimensiune de jardiniere este cea mai bună?
Dimensiunea jardinierei este un alt punct important de reținut. Reține că plantele au nevoie de spațiu pentru a crește și sunt mai fericite atunci când sunt plasate în jardiniere cu dimensiuni perfecte. Jardiniera ta ar trebui să fie, de asemenea, adecvată dimensiunilor pentru spațiul tău de la interior sau exterior. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să găsești mărimea perfectă pentru plantele și spațiul tău.
Ia în considerare dimensiunea plantei
Când vorbim despre dimensiunea unei plante, ne referim la diametrul (distanța în partea de sus) recipientului în care este cultivată planta, nu la planta în sine. Așadar, o plantă de 10 cm este o plantă care crește într-un recipient de 10 cm. Cu aceste măsurători, vei putea alege jardiniera potrivită pentru planta ta.
Gândește-te la rădăcinile plantei
Alege o jardinieră care este cu 2 ½ cm până la 5 cm mai lată decât dimensiunea plantei. O jardinieră mai mare este întotdeauna mai bună, deoarece un recipient prea mic nu va oferi rădăcinilor libertatea de a crește și de a se dezvolta, afectând astfel sănătatea generală a plantei.
Alege înălțimea potrivită
Jardinierele au diferite înălțimi pentru a găzdui rădăcinile unei diversități de plante. O jardinieră bună ar trebui să fie suficient de înaltă pentru a găzdui rădăcinile plantei tale și pentru a lăsa un spațiu suplimentar de 2 ½ cm până la 5 cm în partea de sus, pentru udare. Jardinierele mai scunde sunt cele mai potrivite pentru plantele cu rădăcini puțin adânci, iar jardinierele înalte sunt ideale pentru plantele cu rădăcini mai adânci. De asemenea, trebuie să te gândești la modul în care va arăta planta în vas. Alege o plantă care are cel puțin jumătate din înălțimea jardinierei tale, pentru un aspect echilibrat.
Evită dimensiunile prea mari
Acest aspect se referă la creșterea plantelor în jardiniere foarte mari, ceea ce ar putea duce la putrezirea rădăcinilor și la alte boli din cauza fluxului de aer limitat. Selectarea dimensiunii potrivite pentru jardinieră este importantă pentru a asigura că plantele tale primesc suficientă apă și nutrienți.
Ce culoare ar trebui să alegi pentru jardinierele tale din grădină?
Jardinierele sunt disponibile într-o gamă amplă de culori pentru a se potrivi stilului tău de design și preferințelor personale. Vei fi, de asemenea, surprins să afli că aceste culori pot avea un impact enorm asupra creșterii plantei. Culoarea recipientului poate afecta cantitatea de lumină solară absorbită și temperatura solului. De exemplu, jardinierele de exterior în culori închise absorb mai multă căldură decât cele mai deschise. Să analizăm cele mai comune culori pe care le poți alege pentru jardiniera ta.
Alb
Albul a fost întotdeauna asociat cu puritatea. De asemenea, reflectă multă lumină naturală, fără a face spațiul să pară prea strident. De asemenea, pe acestea le poți folosi alături de vase de culoare închisă pentru a crea un aspect îndrăzneț. Ele nu sunt cele mai izbitoare jardiniere, dar pot da spațiului tău un sentiment de prospețime.
Bej și maro
Probabil cele mai comune culori pentru jardiniere, bejul și cafeniul reflectă suficientă lumină și nu absorb prea multă căldură de la soare. Aceste culori pământii sau neutre provoacă un sentiment de pace și liniște, și exact de asta ai nevoie în casa ta. De asemenea, se asortează cu aproape orice culoare.
Albastru și verde
Considerate cele mai versatile culori pentru jardiniere, albastrul și verdele vor adăuga răcoare și un sentiment de relaxare spațiului tău. Ele pot fi, de asemenea, asociate cu unele culori îndrăznețe, precum galben și roșu, pentru o senzație plină de viață. Cu toate acestea, ai grijă cu aceste culori, deoarece tind să absoarbă mai multă lumină și căldură, crescând astfel temperatura solului. Dacă utilizezi jardiniere de grădină în aceste culori, ia în considerare monitorizarea temperaturii solului folosind un termometru, în special în timpul verii.
Galben
Introducerea jardinierelor galbene în grădină sau în locuință este o modalitate excelentă de a adăuga un strop de culoare în decorul tău. Culoarea galbenă va adăuga, de asemenea, o senzație de căldură plăcută în casa ta. Poți asocia vasele galbene cu unele culori mai închise, cum ar fi violet, pentru a anima puțin spațiul. Atunci când sunt folosite cu unele culori în tonuri medii, cum ar fi albastru verzui, ele creează un mediu mai discret.
Roz și roșu
Aceste culori vor adăuga o senzație de energie spațiului tău. Ele pot fi, de asemenea, asociate cu vase de culoare mai deschisă. În plus, aceste nuanțe aduc o tonalitate romantică și sunt excelente pentru deschiderea unor spații mai mici sau compacte.
Idei de grădinărit cu jardiniere, pe care să le ții minte
Cel mai bun avantaj la grădinăritul cu ajutorul jardinierelor este că nu trebuie să fii un designer de peisaj pentru a le așeza și a le asigura prosperitatea. Cu puțină implicare și cu aceste idei simple, vei avea cu siguranță jardiniere de grădină înfloritoare.
-
Alege recipientul potrivit – Când este soare afară, solul, frunzele și rădăcinile se încălzesc. Deci, dacă alegi un vas de metal închis, riști să coci întregul vas și conținutul acestuia. Totuși, jardinierele de grădină deschise la culoare permit prietenelor tale în aer liber să înflorească.
-
Plantele prosperă într-un vas prin care se scurge apa – Dacă achiziționezi ghivece de plante etichetate "interior & exterior", asigură-te că scoți în afară orificiul de drenaj înainte de a le folosi în grădină. De asemenea, așază o farfurie sub recipient pentru a preveni pătarea terasei sau a grădinii pavate.
-
Alege solul potrivit – S-ar putea să fii tentat să utilizezi solul din curtea ta, dar plantele tale nu vor prospera cu el. Alegerea unui sol fertil care să permită apei și aerului să se deplaseze cu ușurință este importantă. Cel mai important, utilizează îngrășămintele potrivite.
-
Udă plantele – În lunile mai calde, udă plantele cel puțin de două ori pe săptămână. Verifică umiditatea solului în fiecare zi și udă în funcție de citiri.
Cumpără jardiniere de grădină la vidaXL
Oferă plantelor tale un loc frumos pentru creștere, îmbunătățind în același timp aspectul spațiului tău cu jardinierele noastre bine concepute. Aici, la vidaXL, ne mândrim cu o colecție mare de jardiniere de calitate superioară, realizate din materiale de top. Disponibilă într-o diversitate de dimensiuni, stiluri și culori, gama noastră de jardiniere include sigur ceva care să se potrivească gustului și designului tău.
Chiar și cei mai pretențioși cumpărători vor găsi cu siguranță un articol care să se asorteze cu florile, ierburile și plantele lor. În plus, oferim doar produse bine cunoscute, ceea ce înseamnă că ai garanția unor jardiniere de grădină de cea mai bună calitate, care vor dura ani de zile. Răsfoiește colecția noastră astăzi pentru a găsi jardinierele perfecte pentru locuința ta.