ABC-ul accesorizării în culori

Interior · 01. iulie 2022

O pată de culoare atrage privirea, schimbă starea de spirit și accentuează anumite detalii în orice spațiu. Chiar și așa, nu părem oare cu toții un pic speriați de nuanțele puternice atunci când alegem culoarea în designul de interior pentru casele noastre? Din fericire, suntem aici pentru a-ți spune că învățarea modului de potrivire a culorilor în designul interior pentru a crea un aspect echilibrat este destul de ușoară.

Avem toate secretele pentru accesorizarea în culori, de la alegerea combinației potrivite de culori pentru interioare la idei despre cum să utilizezi roata culorilor în designul interior. Deși există reguli importante de urmat, una dintre cele mai distractive părți ale decorării este să te joci cu culorile. Să începem cu ABC-urile accesorizării cu culoare, pentru a crea un spațiu consistent, dar plin de viață, care să reflecte individualitatea ta.

 

diddyeltouny (Instagram)

 

_instarior (Instagram)



Reguli de culoare pentru designul interior: este nevoie de o schemă de culori pentru întreaga casă?


Răspunsul la această întrebare este da și nu, în funcție de cum îți imaginezi spațiul. În timp ce prezentăm regulile de bază privind culoarea în designului interior, dorim să te încurajăm să îți folosești, de asemenea, creativitatea și simțul stilului. Vom trece în revistă trei dintre cele mai importante reguli de reținut atunci când învățăm cum să folosim roata culorilor pentru designul interior.


Complementary scheme

1.Schema de culori complementare


O schemă de culori complementare este alcătuită din două nuanțe de pe roata culorilor, care se opun una alteia. Cele trei combinații tradiționale de culori pentru început sunt: roșu și verde, galben și violet sau portocaliu și albastru. Aceste combinații de culori sunt menite să fie utilizate ca nuanțe de accent, astfel încât este posibil să dorești să adaugi elemente neutre pentru echilibru.


 

inma_deconordic (Instagram)


2.Regula de culoare 60-30-10


Conform acestei reguli, culoarea dominantă ar trebui să reprezinte 60% din spațiu, culoarea secundară 30%, iar culoarea de accent 10%. Destul cu matematica; iată cum să aplici această regulă:

  • 60% reflectă culoarea generală a camerei - fundalul. Aceasta este culoarea pe care o vei folosi pentru majoritatea pereților, precum și pentru principalele piese de mobilier, cum ar fi canapeaua și decorațiunile mai mari, cum ar fi covorul.

  • 30% este culoarea ta secundară, care adaugă profunzime, permițând în același timp nuanței tale principale să iasă în evidență. Îți recomandăm să utilizezi această culoare pentru mobilier mai puțin evident, cum ar fi scaunele și mesele laterale, dar și pentru perdele.

  • Restul de 10% este culoarea ta de accent. Alegerea acestui ton este cea mai distractivă dintre toate, deoarece poți adăuga stropi de culoare pentru a da spațiului o senzație distinctă. Poți folosi ușor culoarea de accent pentru perne, pături decorative și alte obiecte ornamentale. În plus, vei avea flexibilitatea de a rearanja sau înlocui aceste elemente, după cum este necesar, pentru a menține prospețimea designului.


 

raumhoch2 (Instagram)

 

zen_colors_home (Instagram)


3.Combinarea culorilor reci și calde


Culorile calde includ roșu, portocaliu, galben și culorile neutre, deoarece acestea sunt asociate în minte cu imagini de căldură și luminozitate. Dacă dorești ca designul interior al camerei tale de zi (și al bucătăriei) să strălucească în timp ce pare în continuare confortabil, acestea sunt alegeri excelente.

Albastru, verde, gri și violet, pe de altă parte, sunt culori reci, mai subtile, care aduc calmul în spațiu. Prin urmare, îți recomandăm să le utilizezi în designul culorii de interior a dormitorului sau a băii tale.

 

linterieuradvies (Instagram)


Cum să îți accesorizezi locuința utilizând schemele de culori pentru interior


Unele dintre cele mai importante reguli de design al culorilor de interior pentru locuința ta sunt enumerate mai sus. Cu toate acestea, credem că regulile ar trebui încălcate (ocazional), în special atunci când vine vorba de potrivirea culorilor în designul interior. Când înveți cum să potrivești culorile în designul interior, există mai multe căi pe care le poți urma:

  • Poți alege o schemă de culori și să o respecți în toată casa, schimbând doar focalizarea, jucându-te cu tonuri diferite din aceeași familie de culori. De exemplu, nuanțele mai reci sunt potrivite pentru un dormitor liniștit și un colț de lectură, în timp ce unele mai calde funcționează mai bine într-o bucătărie plină de viață sau în jurul centrului de divertisment. Conform psihologiei culorilor, nuanțele reci au un impact calmant asupra noastră, ajutându-ne să ne relaxăm și să ne odihnim. Culorile calde, pe de altă parte, au un efect energizant, făcându-ne să ne simțim optimiști și plini de viață.

  • De asemenea, te încurajăm să profiți de minunatele culori neutre. În designul culorilor de interior pentru casa ta, negrul adaugă un pic (sau mai mult) de dramă în orice colț și evidențiază elementele cheie de decor. Albul va reîmprospăta întotdeauna zona și mobilierul, oferindu-i o atmosferă mai modernă. Griul și bejul pot fi utilizate pentru a oferi o pânză goală pentru decor sau pentru a atenua caracteristicile vibrante.

  • Poți alege culoarea Pantone a anului 2022, frumoasa Very Peri, pentru a crea un spațiu cu o notă contemporană. Albastrul îndrăzneț și creativ cu nuanțe violet este atât inspirant, cât și liniștitor, iar prezența sa dinamică adaugă profunzime. Dacă un perete de accent în Very Peri este prea mult pentru tine, îți propunem să încorporezi această culoare în decorul tău în doze mici.

 

kleurhumeur (Instagram)


♥ Sfat pro: Folosirea cărților, a suvenirurilor și a fotografiilor de familie pentru a aduce stropi de culoare într-o cameră este cel mai simplu mod de a face acest lucru. Plantele și florile proaspete sunt, de asemenea, esențiale într-un decor primitor și vibrant.