3 motive pentru a începe să planifici iluminatul grădinii tale acum

Grădină · 11. octombrie 2022

Iluminatul de grădină potrivit face cu adevărat diferența. Nu numai că îți poți petrece întreaga vară stând afară noaptea, dar grădina ta va fi, de asemenea, mai puțin întunecată toamna și iarna. Când îți luminezi grădina, îndeplinești trei obiective cheie: creezi o atmosferă confortabilă, te bucuri de disponibilitatea de a folosi grădina oricând dorești și elimini grija privind siguranța de pe listă.

Planificarea iluminatului exterior ar trebui să înceapă prin selectarea unor corpuri de iluminat adecvate nevoilor tale. Amplasarea lor este, de asemenea, relevantă. Avem o mulțime de idei de iluminare a curții din față și a curții din spate, care te pot ajuta să iei această decizie.

 

 

 

 

Outdoor seating with string lights for ambience

 
 
ladecodecairo (Instagram)
 

 

Modern balcony with string lights and a lantern

 
 
ariadnamc84 (Instagram)

 

 

 

1. Creează atmosferă

 

 

 

 

Există nenumărate moduri în care te poți bucura de grădină după apusul soarelui. Nu ai nevoie decât iluminatul exterior adecvat al casei și de abilitățile tale creative cele mai bune. De exemplu, dacă îți place să iei masa în aer liber, ai putea folosi iluminatul grădinii, care oferă suficientă lumină pentru o masă confortabilă, în timp ce îți va scoate în evidență setul de mobilier de exterior. O opțiune este să utilizezi piese centrale creative chiar pe masă, cum ar fi felinare, lumânări și alte accesorii de iluminat minunate, sau poți suspenda lumini peste masă pentru a o pune sub lumina reflectoarelor.

 

 

2. Pune totul într-o viziune practică

 

 

Iluminatul grădinii este la fel de important ca și iluminatul interior. Pe lângă faptul că îți poți crea starea de spirit după cum dorești, luminile de exterior potrivite te ajută să profiți la maximum de curtea din spate. Asigură iluminatul coresponzător al aleii pentru momentul când te întorci acasă noaptea sau pentru a continua să citești pe șezlong, chiar și după lăsarea serii. În plus, poți utiliza iluminatul de grădină pentru a atrage atenția asupra locurilor tale preferate în aer liber, inclusiv veranda, obiectele decorative sau chiar iazul.

 

 

3. Stai în siguranță!

 

 

Este esențial să ai o bună vizibilitate în curtea din față și din spate din mai multe motive. Vei putea să îți menții casa în siguranță împotriva furturilor și, în plus, te poți plimba în voie pe aleile grădinii tale noaptea. Dacă locuiești într-o zonă în care există animale sălbatice, iluminatul grădinii reduce, de asemenea, posibilitatea ca vizitatorii neinvitați cu blană să te deranjeze.

 

Ia în considerare o lampă de perete echipată cu senzori, pe care o poți suspenda aproape de intrare sau de ușa din spate, de exemplu. Se va activa atunci când mișcarea este detectată într-un interval setat și se va opri din nou automat după o anumită perioadă de timp prestabilită. Poți alege, de asemenea, o variantă cu un senzor crepuscular. Această lampă se aprinde când se întunecă și se stinge când soarele începe să răsară din nou.

 

 

 

 

Terrace with lights in the ceiling and on the floor

 
 
krusia_domatorka (Instagram)

 

 

Recomandări privind iluminatul grădinii

 

 

 

Te întrebi ce fel de corp de iluminat este cel mai bun pentru exterior? Există o serie de factori care trebuie luați în considerare pentru a face o alegere în cunoștință de cauză. Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă locuiești într-o zonă cu umiditate ridicată este să te asiguri că ai o lampă de exterior rezistentă la stropire. În al doilea rând, poți alege dintr-o varietate de materiale. Lampa poate fi din oțel inoxidabil, dar există și alte lămpi minunate din metal sau aluminiu.

 

Nu în ultimul rând, ai posibilitatea de a alege între iluminatul care utilizează energie electrică, baterii sau energie solară. Grupul din urmă câștigă popularitate deoarece nu necesită instalare. Cum corpurile de iluminat sunt, de obicei, amplasate pe sol, le poți muta cu ușurință dacă preferi să ai mai multă lumină în altă parte.

 

 

 

 

 

Rooftop lounge with string lights

Rooftop lounge with string lights

 

 
 
huisjevankay (Instagram)

 

Tipuri de iluminat exterior:

 

 

 • Lămpile de grădină cu stâlp sunt o alegere populară pentru iluminatul în aer liber. Aceste lămpi cu stâlp sunt furnizate în seturi de patru sau șase sau pot fi achiziționate separat. Acestea pot avea unul sau mai multe felinare, în funcție de cantitatea de lumină de care ai nevoie și au înălțimi diferite (100 cm – 230 cm).

  Lămpile de gazon te ajută să subliniezi frumusețea naturală a curții tale. Lămpile de sol funcționează de obicei cu energie solară, sunt rezistente la apă, se aprind automat la asfințit și se sting în timpul zilei. De asemenea, poți opta pentru mini torțe sau chiar pentru garduri de plasă cu lămpi solare, pentru un aspect mai rustic.

  Instalațiile de exterior sunt pur și simplu încântătoare. Acestea îți oferă libertatea de a le suspenda oriunde dorești: în pomi nu prea înalți, de-a lungul balustradei sau pe acoperiș. Unele dintre ele funcționează cu baterii, altele funcționează cu energie solară și se prezintă, de asemenea, într-o varietate de forme atrăgătoare.

  Lămpile solare sunt recomandate dacă ești în căutarea unei surse eficiente de lumină pentru grădină, din punct de vedere energetic. Lămpile sunt încărcate în timpul zilei, astfel încât acestea să poată răspândi o lumină minunată pe timp de noapte. În plus, unele lămpi sunt dotate cu baterii suplimentare. Beneficiul acestui lucru este că vor lumina întotdeauna, chiar și în zilele cu nori.

 

 

 

Terrace with lights hanging above seating area

 
 
interiordesigndropout (Instagram)

 

 

Ce trebuie și ce nu trebuie să faci pentru iluminatul de exterior

 

 

 

Lucruri de făcut:

 

 • Îți recomandăm să utilizezi lămpile cu LED-uri. Acestea sunt mai durabile, mai ecologice și mai sigure, deoarece produc mai puțină căldură.

 • Pentru o ambianță confortabilă, optează pentru LED-uri în tonuri calde.

 • Te sfătuim să alegi un material robust care a fost tratat pentru a fi impermeabil dacă dorești să te bucuri de lămpile de grădină pentru o lungă perioadă de timp.

 • Când decizi cu privire la material și la culoarea acestuia, asigură-te că se potrivește cu peisajul grădinii tale. Elementele de fixare albe ies în evidență într-o configurație mai închisă, cele negre sunt mai potrivite într-un decor de inspirație industrială, în timp ce nuanțele metalice sunt perfecte în aproape orice grădină.
 

 

 

Backyard seating area with lots of light sources

Bohemian patio with hanging lights and curtains

 

 
 
meidenpaleis (Instagram) & dom_na_kaszubach (Instagram)
 

 

 

Backyard terrace with decorative lights on the awning

Backyard pool area with fence and wall light fixtures

 

 

 
 
styled_by_ja (Instagram) & interior_by_nina (Instagram)

 

 

 

Lucruri de evitat:

 

 

 

 • Asigură-te că îngropi toate firele atunci când utilizezi lămpi de grădină electrice pentru a le proteja și pentru a preveni accidentele. În plus, îți recomandăm să angajezi un electrician profesionist pentru instalarea acestora.

 • Ai grijă să nu exagerezi cu numărul de lumini de grădină. Pentru a obține ambianța și funcționalitatea dorită, decide să instalezi mai puține corpuri de iluminat în locațiile cele mai eficiente.

 • Luminează-ți grădina, dar nu pune lumini direct pe casa ta. Folosește-ți creativitatea pentru a amplasa strategic corpurile de iluminat, astfel încât acestea să proiecteze umbre subtile și să creeze o atmosferă plăcută. •  
 •  
 

 

Terrace with a barbeque and string lights

 
 
havendeerns (Instagram)