Cum să îți pregătești și să îți decorezi grădina pentru iarnă

Grădină · 25. octombrie 2022

Cu fiecare nou anotimp, gradina ta trece prin schimbări și procese importante. Pregătirea grădinii de iarnă este unul dintre ele. Să plantezi legume și să le vezi crescând aduce multă satisfacție, la fel ca și recoltarea. Dar toamna târziu este momentul să ai grijă de grădina ta, asigurându-te că plantele, copacii și florile tale vor rezista la vremea rece.

 

Potted plant buried in snowIată lucrurile cărora ar trebui să le acorzi atenție în timp ce îți pregătești grădina pentru iarnă:

Sarcini de pregătire a grădinii pentru iarnă. Ce se întâmplă cu grădina ta iarna? Există sarcini pe care trebuie să le îndeplinești pentru a-ți proteja plantele perene sau straturile de flori în zilele reci? Avem câteva idei fantastice despre cum să îți îngrijești grădina pentru iarnă, de la pregătirea solului până la diverse metode de conservare a plantelor.

Păstrează-ți grădina vie – și atrăgătoare – iarna. Poți avea în continuare o grădină minunată, chiar dacă afară este foarte frig. Fă-ți timp să afli mai mult despre florile de iarnă.

Pregătește-ți grădina de iarnă pentru a putea petrece un timp plăcut în aer liber. profită la maximum de decorul de exterior. Decorațiuni potrivite vor evidenția frumusețea naturală a zonei tale de exterior în aerul tăios al iernii.Gardening equipment leaning against the shed wall in the winter

A big, indoor greenhouse garden with winter sceneriesPrimele 4 sarcini de pregătire obligatorii


Gata, este timpul să ne apucăm de treabă! Iată cele 4 lucrări principale de făcut în grădină pentru iarnă:


1. Rutina de curățare


Să pregătești locul pentru anotimpul care vine este primul pas în pregătirea grădinii tale de iarnă. Adunarea frunzelor, fructelor sau legumelor căzute, îngrijirea buruienilor, compostarea plantelor ofilite și, în general, curățarea grădinii sunt sarcini importante. Amintește-ți să îndepărtezi orice sfori, lăzi sau accesorii care te-au ajutat la producerea culturilor.

xl tip

Ai grijă să asiguri întreținerea echipamentului de grădinărit. În timp ce unele unelte pot avea nevoie doar de o curățare sau ungere temeinică, altele pot necesita înlocuire sau reparații. Dacă finalizezi această treabă acum, îți vei fi recunoscător în primăvară.

 

Outdoor swing bench with a snowy background

satuja (Instagram)


2. Pregătirea solului


Când vine vorba de pregătirea unei grădini de iarnă, oamenii tind să se concentreze mai mult pe plante decât pe sol. Adevărul este că sănătatea și productivitatea culturilor sunt determinate de starea solului. Toamna este momentul pentru testarea solului și aplicarea nutrienților.

Eșantionează mai întâi solul pentru a determina dacă este acid, alcalin sau neutru și îngrășămintele de care are nevoie. Îngrășămintele potrivite te vor ajuta să crești nivelurile de fosfat și potasiu, care în cele din urmă vor promova creșterea și rezistența rădăcinilor.

Udarea solului după fertilizare este esențială, prin urmare, dacă nu plouă, asigură-te că faci asta. De asemenea, îți sugerăm să faci udarea înainte de primul îngheț, deoarece solul umed reține căldura mai bine decât solul uscat. Acesta va proteja rădăcinile plantelor și va reduce riscul de depreciere la frig dacă îl uzi înainte de îngheț, chiar și cu o noapte înainte, dacă poți.Frozen evergreen plant

First frost on the ground with evergreen plants3. Cum să pregătești plantele perene pentru iarnă


Cel mai probabil că ai plante perene – plante care revin an de an – în grădina ta. Chiar dacă sunt plante rezistente, trebuie să înțelegi cum să pregătești plantele perene pentru iarnă, pentru a te asigura că acestea supraviețuiesc frigului. Mulcirea lor cu frunze, paie de pin sau așchii de lemn este o modalitate de a face acest lucru. Această procedură crește fertilitatea solului și ajută la păstrarea umidității și a temperaturii solului.

De asemenea, poți opta pentru acoperirea plantelor iarna cu un cadru de protecție pentru a le feri de îngheț. Dacă preferi o grădină de iarnă cu aspect curat, o altă opțiune este să tăi plantele perene la pământ, să le acoperi cu mulci și să le lași să hiberneze.

xl tip

Crești plante perene în ghivece? Atunci, oriunde ai loc pentru ele înăuntru, cum ar fi într-un șopron sau un garaj, te sfătuim să le aduci la adăpost.

 

Outdoor seating area with glass roof and walls

husetpaholmkroken (Instagram)


Cum supraviețuiesc copacii și arbuștii iarna


Menținerea în formă a tuturor copacilor, arbuștilor și tufelor de flori face parte din pregătirea grădinii pentru iarnă. Înainte de primul îngheț, nu uita să le dai multă apă. Pentru a menține o temperatură constantă a solului pentru rădăcinile lor, continuă cu procesul de tăiere și mulcire. S-ar putea să te gândești și să le acoperi cu huse din pânză groasă de sac sau prelată, în funcție de speciile de plante și copaci pe care le ai.


xl tip

Știai că poți acoperi rădăcinile plantei tale cu pământ suplimentar pentru a preveni înghețarea acestora? Pur și simplu creează o grămadă de pământ la baza copacului sau a plantei înainte de a adăuga mulci.Orange winter berries on branches in the winter

Red winter berries with frostCele mai bune plante pentru o grădină de iarnă


Există mai multe plante de iarnă pentru exterior decât îți poți imagina, care îți pot face grădina să arate excelent iarna. Decorul grădinii tale se va schimba semnificativ dacă decizi să adaugi un pic de culoare unui fundal în principal gri. De exemplu, plantele cățărătoare sunt atât atractive, cât și adaptabile. Magnifica iederă roșie poate fi folosită pentru a acoperi garduri sau, și mai bine, o arcadă de grădină, creând un punct de atracție.

Vei aprecia fructele de pădure de iarnă pentru capacitatea lor incredibilă de a apărea din zăpadă și atmosfera festivă pe care acestea o creează. Plantele veșnic verzi cu frunze late și alți arbuști și copaci veșnic verzi, precum și coniferele purtătoare de ace, sunt plante excelente de iernat, în special datorită întreținerii lor reduse.Green conifer tree branch

Different coloured hyacinths in close-upMai mult decât atât, Trandafirul de Post, cu nuanțe delicate de roz, este o alegere bună dacă îți imaginezi o grădină de flori iarna. Clematita de iarnă este o altă frumusețe rezistentă, care îți va face grădina să arate minunat.

xl tip

Amintește-ți să plantezi bulbii de primăvară devreme - suntem siguri că vei aprecia să descoperi o surpriză mică, dar incitantă, care iese din zăpada înghețată! Prin frumusețea lor delicată, fermecătorii ghiocei ne dau speranță la începutul anului. O altă plantă de iarnă care transformă aspectul grădinii tale este Iris Reticulata, în timp ce Zambila oferă o notă specială aerului rece, cu parfumul său de neuitat.

 

Beautiful candle jars for winter decoration outdoorsCum să îți decorezi grădina iarna


Aici, la vidaXL, te încurajăm întotdeauna să te gândești la spațiul tău de exterior ca la o extensie a zonei tale de interior. Pregătirea grădinii pentru iarnă înseamnă, în același timp, crearea unui aranjament în aer liber care să îți permită să te bucuri de grădina ta în timpul iernii. Inspiră-te din ideile noastre de grădină de iarnă și proiectează un spațiu care să ofere tot ce ai nevoie pe tot parcursul anului.

 • Creează confort

 • În zilele răcoroase, terasa sau curtea ta necesită un detaliu – sau două – de confort. Ia în considerare încălzitoarele de terasă pentru a încălzi zona și nu trece cu vederea o vatră de foc elegantă și practică. Pe lângă faptul că servește obiectivului evident de a-i încălzi pe oameni în nopțile de iarnă, o vatră de foc poate deveni cu ușurință punctul de atracție al grădinii tale. Îți sugerăm să faci o investiție în niște pături confortabile și covoare de exterior pentru a finaliza aspectul.

 • Fii creativ

 • Îți lipsește o terasă închisă când se face deosebit de frig în zona ta? Nici o problemă! Ce ai putea face este să transformi o magazie într-un cadru confortabil, unde te poți relaxa. Îți poți proiecta propriul refugiu în grădina ta de iarnă, cu mobilierul de exterior potrivit, decorațiuni și câteva lucruri practice care să îți țină de cald.

 • Intră în detalii care fac diferența

 • Nu putem sublinia suficient cât de important este iluminatul grădinii. Când îți pregătești grădina pentru iarnă, reține că zilele sunt mai scurte, așa că iluminarea adecvată este cea care schimbă starea de spirit mohorâtă de iarnă. Ai o gamă largă de opțiuni pentru a se potrivi cu decorul grădinii tale de iarnă, de la lămpi moderne la nivelul solului până la stâlpii de grădină cu un aer vintage. Mai multe idei pot fi găsite aici pentru a te ajuta să alegi iluminatul perfect pentru grădină!

   

  Sunbathing spot on the patio in winter-time

  lesevel_home (Instagram)